Please update your Flash Player to view content.

Ο ρόλος της πεθεράς στη σχέση του ζευγαριού

Ένα στα τέσσερα παντρεμένα ζευγάρια και τέσσερα στα πέντε άγαμα οδηγούνται στον χωρισμό λόγω προστριβών από παρεμβάσεις της μητέρας του άνδρα Η σχέση πεθεράς και νύφης θυμίζει λίγο πολύ τον σκύλο με την γάτα.

Διεκδικούν και οι δύο την κυριαρχία τους στον σύζυγο, ειδικά αν αυτός έχει στενή σχέση με τη μητέρα του. Όταν δεν καταφέρνουν να ισορροπήσουν τους ρόλους τους τότε έρχεται το μοιραίο: Ενα στα τέσσερα παντρεμένα ζευγάρια και τέσσερα στα πέντε άγαμα, οδηγούνται στον χωρισμό, λόγω προστριβών με τη μητέρα του συζύγου.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε η ψυχολόγος κ. Χαρά Νομικού και οι συνεργάτες της σε δείγμα ζευγαριών τα οποία ζήτησαν τη βοήθειά της.

Όπως γράφει το "Έθνος", η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών και των ζευγαριών που καταφεύγουν σε ψυχολόγο, με αιτία την παρεμβατική συμπεριφορά της πεθεράς, είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών.
Αυτό συμβαίνει, καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα άτομα βρίσκονται συνήθως κοντά στον γάμο ή είναι ήδη πρόσφατα παντρεμένα. Στα ζευγάρια πάνω από 40 ετών, υπάρχουν πιο σαφή όρια, τα οποία προστατεύουν το ζευγάρι από τις παρεμβάσεις των γονιών.

Σύμφωνα με την κ. Νομικού, οι διαμάχες πεθεράς και νύφης είναι πιο έντονες κοντά στον γάμο, καθώς η μία προσπαθεί να επιδιώξει ή να διατηρήσει την κυριαρχία της έναντι της άλλης και να προβάλει την προσωπική της αξία, υποκινούμενη από το συναίσθημα της ιδιοκτησίας και την ανασφάλεια.

Η πεθερά πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να συμβουλεύει τον γιο ή τη νύφη της. Ποντάρει στην εμπειρία της, θεωρώντας ότι έχει πιο πολλές γνώσεις που μπορούν να είναι χρήσιμες στους νεότερους. Η νύφη νιώθει ότι η πεθερά της εισχωρεί σε πεδία της δικής της κυριαρχίας και φοβάται ότι προσπαθεί να κρατήσει τον γιο της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δύο άτομα διεκδικούν κυριαρχία πάνω σε ένα τρίτο...

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (24%), οι Ελληνίδες μητέρες παρεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους, το 19% ζητούν από τον γιο τους να τις πάει στον γιατρό ή για ψώνια, το 17% τηλεφωνούν πάνω από δύο φορές την ημέρα, ενώ το 16% κριτικάρουν τη νύφη για την καθαριότητα του σπιτιού ή το μαγείρεμα.

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση στη σχέση του ζευγαριού.
Στο 61% των περιπτώσεων, παρουσιάζονται διενέξεις μεταξύ των συζύγων, συναισθηματική αποξένωση (26%) και προβλήματα στην επικοινωνία (13%).
Επίσης, οι παρεμβάσεις οδηγούν σε χωρισμό το 23% των παντρεμένων και το 80% των άγαμων ζευγαριών.

Ένας στους τέσσερις άνδρες (24%) βασίζεται στη γνώμη της μητέρας του και δεν παίρνει μέρος στη διαμάχη. Το 13% των ανδρών του δείγματος δήλωσαν ότι της δίνουν αναφορά για κάθε δραστηριότητα, ενώ μεγάλο ποσοστό θεωρεί ως υποχρέωσή του να παραστεί με την πατρογονική του οικογένεια σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Γι αυτό καλό είναι να βρείτε γαμπρό που να μένει χιλιόμετρα μακρυά από την μάνα του και επίσης καλό είναι να αποφεύγεται να απαντάτε στα τηλεφωνήματα της!

Πηγή: http://www.hbnews.gr

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Θέλω να βελτιώσω τις σχέσεις μου...: Με το σύντροφό μου
Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 14 Απρίλιος 2013 09:26
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Healthier World

Healthier World
Το Healthier World δημιουργήθηκε από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων ατόμων σε θέματα υγείας , που σκοπό έχουν την πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού  για όλα τα θέματα ιατρικής επικαιρότητας, αμέσως μόλις αυτά εμφανίζονται.

Πλήρη προφίλ - Ταυτότητα

email: info@healthierworld.gr

Ιστότοπος: www.healthierworld.gr/
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση Σχέσεις

  • Με τα παιδιά μου (13)
  • Με το σύντροφό μου (10)
  • Με τον ευατό μου (7)
  • Με τους γονείς μου (3)
  • Με τους συναδέρφους μου (3)
  • Με τους φίλους μου (2)
  Close 

Επικοινωνήστε με τη Ψυχολόγο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΡΔΟΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (MA, BSc., Pg.Cert.) Διεύθυνση:Καραϊσκάκη 18, Ν. Ψυχικό, 15451, ΑθήναΤηλέφωνο:210 6778233E-mail:alexa.kordosi@gmail.com


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού