Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης

Για τη θεραπεία της πρόωρης ή γρήγορης εκσπερμάτισης χρειάζεται αρχικά να γίνει αξιολόγηση της σχέσης και του προσωπικού ιστορικού, καθώς και των παραγόντων του σεξουαλικού και γενικότερου πλαισίου που επισπεύδουν και συμβάλλουν στη γρήγορη εκσπερμάτιση.

     Με τις ασκήσεις και την ψυχοθεραπεία ο έλεγχος της εκσπερμάτισης βελτιώνεται, καθώς ο άνδρας και τα ζευγάρια εκπαιδεύονται με στόχο τα παρακάτω: εκμάθηση τεχνικών ελέγχου και/ή καθυστέρησης της εκσπερμάτισης, απόκτηση αυτοπεποίθησης στη σεξουαλική τους επίδοση, μείωση του προσδοκώμενου άγχους και του άγχους επίδοσης, αντιμετώπιση εμποδίων στην οικειότητα, επίλυση διαπροσωπικών θεμάτων που επισπεύδουν και συντηρούν τη δυσλειτουργία, συμφιλίωση με αισθήματα ή σκέψεις που παρεμβαίνουν στη σεξουαλική λειτουργία, και αύξηση της επικοινωνίας. Οι άνδρες που βιώνουν πρόωρη εκσπερμάτιση τυπικά αναφέρουν ότι έχουν δύο σημεία στην κλίμακα υποκειμενικής διέγερσης –καθόλου διέγερση και το σημείο της αίσθησης της αναπόφευκτης εκσπερμάτισης. Οι άνδρες καθοδηγούνται να επικεντρωθούν στη σεξουαλική τους διέγερση. Με τη χρήση σταδιακών ασκήσεων συμπεριφοράς, διδάσκονται να αναγνωρίζουν και να εξοικειώνονται με ενδιάμεσα επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης. Διαδοχικά, ξεκινώντας με την αυτοϊκανοποίηση και προχωρώντας προοδευτικά μέσα από τα προκαταρκτικά και τη συνουσία (για παράδειγμα με την τεχνική «σταματάω-ξεκινάω»), κατακτούν τη δεξιότητα να παραμένουν σε αυτό το ενδιάμεσο εύρος διέγερσης, καθυστερώντας, έτσι, την εκσπερμάτιση.

     Εκτός από το δίδαγμα σεξουαλικών δεξιοτήτων και την επίλυση των διαπροσωπικών και ψυχολογικών θεμάτων που σχετίζονται με την πρόωρη εκσπερμάτιση, βοηθά επίσης η τροποποίηση γνωστικών στρεβλώσεων που βοηθούν στη διατήρηση της δυσλειτουργίας. Κάποιες από αυτές είναι: σκέψεις όλα ή τίποτα («είμαι εντελώς αποτυχημένος επειδή εκσπερματώνω γρήγορα»), υπεργενίκευση («αν δυσκολεύτηκα να ελέγξω την εκσπερμάτιση χτες το βράδυ, δε θα μπορέσω ούτε σήμερα το πρωί»), διάβασμα σκέψης («δε χρειάζεται να ρωτήσω, ξέρω πώς ένιωσε για χτες το βράδυ») και πρόβλεψη του μέλλοντος («είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά απόψε»).

     Η θεραπευτική παρέμβαση στοχεύει, επίσης, στην αναδόμηση του σεξουαλικού ρεπερτορίου του άνδρα ή του ζευγαριού. Οι άνδρες με γρήγορη εκσπερμάτιση περιορίζουν τα προκαταρκτικά επειδή φοβούνται ότι θα διεγερθούν υπερβολικά. Το σεξ γίνεται πολύ μηχανικό και άκαμπτο. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις δε βοηθούν τον άνδρα να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση. Τροποποιώντας άκαμπτα σενάρια, οι σεξολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να καθιερώσουν μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

     Μικρές δόσεις ορισμένων φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή του άγχους μπορεί να βοηθήσουν μερικούς άνδρες να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση. Μία από τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ότι παρεμποδίζουν τον οργασμό σε άνδρες και γυναίκες, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο στην περίπτωση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, με τη διακοπή της λήψης τους η πρόωρη εκσπερμάτιση επιστρέφει.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τον Άνδρα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού