Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Εθισμός στο Διαδικτυακό Σεξ

Εθισμός στο Διαδικτυακό Σεξ: Αβλαβής Σεξουαλική Διέξοδος ή Προβληματική Σεξουαλική Συμπεριφορά;

Οι ιστοσελίδες με σεξουαλικό προσανατολισμό είναι ανάμεσα στις πιο συχνά επισκεπτόμενες τοποθεσίες του Παγκόσμιου Διαδικτυακού Ιστού. Υπάρχουν περισσότερες από εκατό χιλιάδες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν σεξουαλικό περιεχόμενο κάθε είδους, και οι επισκέψεις στις ιστοσελίδες αυτές έχουν αυξηθεί δραματικά, με μερικές από αυτές να αναφέρουν έως και πενήντα εκατομμύρια επισκέψεις συνολικά. Σύμφωνα με τις έρευνες, τουλάχιστον το ένα τρίτο των χρηστών του Διαδικτύου επισκέπτονται κάποιου είδους σεξουαλικά προσανατολισμένη ιστοσελίδα. Αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας «σερφάρισμα για σεξ» υποδηλώνει προβληματική συμπεριφορά και είναι λόγος ανησυχίας για την κοινωνία;

Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν το αντίθετο –ότι η επιδίωξη του διαδικτυακού σεξ είναι ένα ακίνδυνο χόμπι που προσφέρει ανώνυμη πρόσβαση σε σεξουαλικά προσανατολισμένο υλικό που παρέχει σεξουαλικές διεξόδους (όπως αίθουσες συνομιλιών –chat rooms- για σεξ ή αυνανισμό με σεξουαλικές εικόνες) που είναι ασφαλείς από τους κινδύνους των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλα ρίσκα των σχέσεων.  Επιπλέον, το Διαδίκτυο μπορεί να είναι χρήσιμο σε ανθρώπους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τις φαντασιώσεις τους σε απευθείας σύνδεση (online) στην ασφάλεια και ιδιωτικότητα του σπιτιού τους.

Μια λιγότερο καλοήθης άποψη για το σεξ στο Διαδίκτυο αναδύεται από την αυξανόμενη επίγνωση ότι για ένα μικρό αλλά συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που σερφάρουν στο Διαδίκτυο κυρίως για ερωτικό ερεθισμό και σεξουαλικές διεξόδους, η προσιτή τιμή, η προσβασιμότητα, και η ανωνυμία του Διαδικτύου δημιουργούν μια νέα γενιά σεξουαλικά ψυχαναγκαστικών ατόμων εθισμένα στο διαδικτυακό σεξ. Πολλά από αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν το διαδικτυακό σεξ αποκλείοντας την ανάπτυξη διαπροσωπικών  σχέσεων.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια τι ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετιζόμενα με επισκέψεις σε ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου. Μια μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για σεξουαλικούς σκοπούς δε φαίνεται να βιώνουν αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες αρχικά αναζητούν σχέσεις και «συνδέσεις» και η σεξουαλική συμπεριφορά είναι για αυτές δευτερεύων παράγοντας. Ωστόσο, κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι 6-10% των χρηστών του Διαδικτύου ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις των σεξουαλικών δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, οι μελέτες υποδηλώνουν ότι 1% των χρηστών του Διαδικτύου είναι τόσο εθισμένοι στο διαδικτυακό σεξ που η ικανότητά τους να λειτουργούν αποδοτικά στην καθημερινή τους ζωή βλάπτεται σημαντικά. Τέτοια άτομα είναι πιθανό να ξοδεύουν
ατελείωτες ώρες κάθε μέρα σερφάροντας σε σεξουαλικές ιστοσελίδες, να αυνανίζονται με σεξουαλικά ρητές εικόνες ή να επιδίδονται σε αμοιβαίο σεξ σε απευθείας σύνδεση με κάποιον με τον οποίο ήρθαν σε επαφή σε μια αίθουσα συνομιλίας.

Η σεξουαλική έξαψη, ο ερεθισμός, και οι διέξοδοι για οργασμό που παρέχονται από μια κυριολεκτικά ατέλειωτη ποικιλία σεξουαλικών ευκαιριών του Διαδικτύου μπορεί να οδηγήσουν σε μια ψυχαναγκαστική επιδίωξη διαδικτυακού σεξ που μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή του εθισμένου ατόμου καθώς και στην οικογένειά του. Οι
σύντροφοι των ατόμων αυτών αναφέρουν ότι αισθάνονται παραμελημένοι, εγκαταλειμμένοι, απαξιωμένοι ή προδομένοι ως αποτέλεσμα της ψυχαναγκαστικής επιδίωξης του διαδικτυακού σεξ από τους συντρόφους τους.  Μερικοί άνθρωποι αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο στο κυνήγι  διαδικτυακού σεξ που καταλήγουν να παραμελούν τα μέλη της οικογένειας και/ή τα εργασιακά τους καθήκοντα.

Ένας πρόσθετος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι εθισμένοι στο διαδικτυακό σεξ και άτομα που
αναζητούν ψυχαναγκαστικά διαδικτυακές σεξουαλικές σχέσεις είναι ότι μπορεί να προχωρήσουν σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, εκτός Διαδικτύου, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όπως έκθεση σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σεξουαλική επίθεση/κακοποίηση.

Σύμφωνα με κάποιους σεξολόγους, τα άτομα που επιδεικνύουν τέτοιες ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές συχνά υποφέρουν από συναισθήματα ντροπής, απαξίωσης, ανεπάρκειας και μοναξιάς. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο ψυχολογικό πόνο, και αυτός ο πόνος στη συνέχεια ωθεί το άτομο να ψάξει μια γρήγορη εκτόνωση, ή ένα προϊόν που μπορεί να μουδιάσει τον πόνο, όπως το αλκοόλ, ορισμένες τροφές, ο τζόγος, ή, σε αυτή την περίπτωση το διαδικτυακό σεξ. Η εκτόνωση με το γρήγορη αυτή ανακούφιση προσφέρει μια σύντομη μόνο ανάπαυση από τον ψυχολογικό πόνο, ο οποίος επιστρέφει με όλη την ισχύ του, πυροδοτώντας, επομένως, μια μεγαλύτερη ανάγκη για επίδοση σε τέτοιου είδους συμπεριφορές με σκοπό την απόκτηση περαιτέρω προσωρινής ανακούφισης. Δυστυχώς, αυτές οι επαναλαμβανόμενες ψυχαναγκαστικές πράξεις σύντομα τείνουν να γίνονται αυτοκαταστροφικές. Με άλλα λόγια, επιδεινώνουν τα συναισθήματα ντροπής και οδηγούν σε δυσλειτουργία σε θέματα οικειότητας, διακόπτοντας την ανάπτυξη της φυσιολογικής, υγιούς, διαπροσωπικής λειτουργικότητας.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν εκφράσει ανησυχία για τον εθισμό των εφήβων στο διαδικτυακό σεξ.
Οι έφηβοι είναι πολλές φορές πιο συχνοί χρήστες του διαδικτύου σε σχέση με τους ενήλικες. Οι έρευνες για τη διαδικτυακή συμπεριφορά των εφήβων είναι σχετικά περιορισμένες και επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι επιδίδονται σε προβληματική διαδικτυακή συμπεριφορά, όπως ο εθισμός στο διαδικτυακό σεξ.
Ωστόσο, μερικοί κλινικοί πιστεύουν ότι οι έφηβοι, ειδικά τα αγόρια, εθίζονται στο διαδικτυακό σεξ. Σύμφωνα με αρκετούς ψυχοθεραπευτές, είναι συνηθισμένο να συναντήσουμε εφήβους που είναι εθισμένοι στο να αυνανίζονται παρακολουθώντας ιστοσελίδες τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Τέτοιου είδους ακραία σεξουαλική συμπεριφορά που βασίζεται στο Διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, μη υγιείς σεξουαλικές στάσεις, μοναξιά, κατάθλιψη, και πιθανούς κινδύνους από συναντήσεις με αγνώστους, όπως εντοπισμό και δελεασμό από παιδόφιλους.

Πριν την ανάδυση του διαδικτύου, οι παιδόφιλοι ήταν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένοι. Τώρα, με αρκετές διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης παιδόφιλων, οι τελευταίοι μπορούν να ανταλλάζουν παιδική πορνογραφία, να συζητούν εμπειρίες κακοποίησης, να επικυρώνουν τις πράξεις τους, και να εξασφαλίζουν την ενίσχυση για την κοινή
τους πεποίθηση ότι η σεξουαλική αλληλεπίδραση μεταξύ ενηλίκων και παιδιών είναι αποδεκτή. Το Διαδίκτυο έχει επίσης διευκολύνει τη θυματοποίηση των παιδιών από τους παιδόφιλους, οι οποίοι, κρυμμένοι πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας, περιπλανώνται στον κυβερνοχώρο σχετικά απαρατήρητοι, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσχημα στην προσπάθειά τους να δελεάσουν ανύποπτα θύματα. Αυτά τα αρπακτικά του κυβερνοχώρου μπορούν να εξερευνήσουν πίνακες ανακοινώσεων στο Διαδίκτυο και να σερφάρουν σε αίθουσες συνομιλίας σχεδιασμένες για παιδιά και έφηβους. Αυτές οι αίθουσες συνομιλίας παρέχουν εύφορο έδαφος για κυνήγι στους ενήλικες που αναζητούν ανύποπτα παιδιά που έχουν ανάγκη για προσοχή και παιδιά με συγχυσμένες ιδέες για τη σεξουαλικότητα.

Τυπικά, οι παιδόφιλοι πρώτα κερδίζουν την εμπιστοσύνη ενός παιδιού προσποιούμενοι ότι ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα προβλήματα του παιδιού. Στη συνέχεια μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν το παιδί να συμφωνήσει σε ανταλλαγή διαδικτυακών μηνυμάτων, επιστολών ή τηλεφωνικών συνομιλιών. Έπειτα μπορεί να στείλουν στο παιδί πορνογραφικό υλικό υποδηλώνοντας ότι η σεξουαλική αλληλεπίδραση ενηλίκων-παιδιών είναι φυσιολογική. Το τελικό βήμα είναι ο κανονισμός μιας συνάντησης.

Μερικές από τις πύλες στο Διαδίκτυο έχουν προσπαθήσει να προστατέψουν τα παιδιά από τα αρπακτικά του κυβερνοχώρου χρησιμοποιώντας «φρουρούς» για την παρακολούθηση των αιθουσών συνομιλίας που είναι μόνο για παιδιά ώστε να εντοπιστούν ανάρμοστοι ή ύποπτοι δάλογοι. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες είναι μόνο ελάχιστα αποδοτικές, επειδή τα ιδιωτικά μηνύματα δεν μπορούν να «κοσκινιστούν». Οι παιδόφιλοι που είναι γνώστες του κυβερνοχώρου είναι πιθανό να προβούν σε συνομιλίες ιδιωτικά πριν κάνουν ανάρμοστες κινήσεις.

Ελπίζουμε ότι μελλοντικές μελέτες πάνω στο διαδικτυακό σεξ θα προσφέρουν μία πιο καθαρή απάντηση στο
ερώτημα «Είναι η ψυχαναγκαστική εξερεύνηση του διαδικτυακού σεξ μια σχετικά αβλαβής σεξουαλική διέξοδος ή είναι μία εν δυνάμει επιβλαβής ποικιλομορφία προβληματικής σεξουαλικής συμπεριφοράς;» Προς το παρόν, αρκετοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας μας έχουν ευαισθητοποιήσει για τις πιθανές αντίξοες συνέπειες του εθισμού στο διαδικτυακό σεξ.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για τον Άνδρα
 • Άρθρα για...: Σεξουαλικές φαντασιώσεις
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού