Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Το σεξ στην εγκυμοσύνη

Στις εγκυμοσύνες χωρίς παράγοντες κινδύνου, η γυναίκα και το ζευγάρι μπορούν να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και τον οργασμό όπως επιθυμούν μέχρι την έναρξη του τοκετού. Το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η αποκριτικότητα της γυναίκας είναι πιθανό να αλλάξουν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Η ναυτία, η ευαισθησία του στήθους και η κούραση μπορεί να μειώσουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών. Μερικές γυναίκες βιώνουν μία αναγέννηση της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης το δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι περισσότερες έρευνες δείχνουν μία προοδευτική μείωση στο σεξουαλικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα στους εννέα μήνες της κύησης. Κάποιοι από τους πιο συχνούς λόγους που αναφέρουν οι γυναίκες για τη μείωση της σεξουαλικής αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η σωματική ενόχληση, η αίσθηση ότι δεν είναι ελκυστικές και ο φόβος τραυματισμού του αγέννητου παιδιού.

Για μερικές γυναίκες η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια οξυμένη επίγνωση του σώματός τους και έναν αυξημένο αισθησιασμό. Άλλες αισθάνονται έντονα «πιο γυναίκες» και έχουν λιγότερους σεξουαλικούς ενδοιασμούς. Η αυξημένη αγγειοδιαστολή των γεννητικών οργάνων στην εγκυμοσύνη μπορεί να οξύνει τη σεξουαλική επιθυμία και ανταπόκριση για μερικές γυναίκες. Οι γυναίκες που έχουν ήδη θετική στάση προς τη σεξουαλικότητα τείνουν να διατηρούν περισσότερο το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον, τη δραστηριότητα και την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν αρνητική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα.

Τα συναισθήματα του συντρόφου επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική σχέση στην εγκυμοσύνη. Οι αντιδράσεις στο μεταβαλλόμενο σώμα της γυναίκας και στην ανάγκη για προσαρμογή στο σεξουαλικό ρεπερτόριο του ζευγαριού μπορούν να ποικίλουν από αυξημένο ενθουσιασμό μέχρι και αναστολές από την πλευρά του συντρόφου. Ιδιαίτερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης, η επίγνωση του βρέφους μπορεί να κάνει το ζευγάρι να αισθανθεί παράξενα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ζευγάρι θα χρειαστεί να τροποποιήσει τις στάσεις στη συνουσία. Οι στάσεις όπου η σύντροφοι είναι πλάι πλάι, η γυναίκα από πάνω και η γυναίκα όρθια με τον άνδρα από πίσω είναι γενικά πιο βολικές από τις στάσεις όπου ο άνδρας είναι από πάνω καθώς η εγκυμοσύνη προχωρεί. Το στοματικό σεξ και ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων με το χέρι, καθώς και τα χάδια σε όλο το σώμα μπορούν να συνεχιστούν ως συνήθως. Στην πραγματικότητα, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην οποία ένα ζευγάρι μπορεί να εξερευνήσει και να αναπτύξει αυτές τις διαστάσεις της ερωτικής επαφής πιο ολοκληρωμένα. Ακόμη κι αν οι σύντροφοι δεν επιθυμούν συνουσία, η οικειότητα, ο ερωτισμός και η σεξουαλική ικανοποίηση μπορούν να συνεχιστούν. Για τα περισσότερα ζευγάρια η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών. Η επικοινωνία, η ορθή πληροφόρηση, η αμοιβαία υποστήριξη και η ευελιξία στη σεξουαλική συχνότητα και δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των συντρόφων.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Διέγερση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ασεξουαλικότητα Το σεξ μετά τον τοκετό »
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού