Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Θεραπεία για τα προβλήματα οργασμού των γυναικών

Τα θεραπευτικά προγράμματα που έχουν στόχο να μάθει η γυναίκα να βιώνει οργασμό βασίζονται κυρίως σε δραστηριότητες όπου η γυναίκα προοδευτικά αποκτά επίγνωση του εαυτού της και στη συνέχεια μαθαίνει πώς να αυτό-διεγείρεται και να αυτοϊκανοποιείται. Ένα πλεονέκτημα της αυτοδιέγερσης είναι ότι ακόμα κι αν η γυναίκα δεν έχει σύντροφο, μπορεί να μάθει να βιώνει οργασμό.

     Στην αρχή της θεραπείας δίνεται έμφαση στην εξερεύνηση του σώματος της γυναίκας και των γεννητικών της οργάνων –από την ίδια τη γυναίκα- με τη βοήθεια καθρέπτη και διαγραμμάτων της γυναικείας ανατομίας. Στη συνέχεια, η θεραπεία και οι ασκήσεις στο σπίτι προχωρούν προοδευτικά σε ασκήσεις αυτοδιέγερσης-αυτοϊκανοποίησης (καθοδηγούμενος αυνανισμός). Η γυναίκα μαθαίνει να εντοπίζει τις περιοχές του σώματός της που ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ευαισθησία στο άγγιγμα και προξενούν αισθήματα ευχαρίστησης. Τοπικά λιπαντικά και ερωτικές βιντεοταινίες ενσωματώνονται συχνά στις ασκήσεις. Μερικές φορές –και μόνο αν η γυναίκα το επιθυμεί- μπορεί να χρησιμοποιήσει δονητή για να βοηθηθεί να βιώσει οργασμό για πρώτη φορά, έτσι ώστε να ξέρει ότι είναι ικανή να το κάνει. Αφού η γυναίκα βιώσει μερικούς οργασμούς με το δονητή, μπορεί να επιστρέψει στον ερεθισμό με το χέρι –καθώς είναι πιο εύκολο για το σύντροφο να μιμηθεί το άγγιγμα της ίδιας της γυναίκας παρά τον ερεθισμό που προσφέρει ο δονητής. Μόλις η γυναίκα είναι σε θέση να βιώνει οργασμό μόνη της, συμπεριλαμβάνεται συνήθως και ο σύντροφος στις ασκήσεις με σκοπό να μπορέσει η γυναίκα να βιώσει διέγερση και οργασμό εν παρουσία του, και να εκπαιδευτεί ο σύντροφος στο πώς να της προσφέρει αποτελεσματικό ερεθισμό.

     Αν, ωστόσο, η γυναίκα μπορεί να βιώνει οργασμό μόνη της μέσω του αυνανισμού αλλά όχι με το σύντροφό της, η αντιμετώπιση θεμάτων σχετικά με την επικοινωνία του ζευγαριού, τη μείωση του άγχους, την εμπιστοσύνη και την εξασφάλιση ότι η γυναίκα λαμβάνει επαρκή ερεθισμό είτε μέσω άμεσου ερεθισμού με το χέρι είτε μέσω συνουσίας με στάσεις σχεδιασμένες για τη μεγιστοποίηση του ερεθισμού της κλειτορίδας μπορεί να αποδειχτούν πιο ωφέλιμη.

     Το άγχος μπορεί να βλάψει την οργασμική λειτουργία μιας γυναίκας μέσω αρκετών γνωστικών διαδικασιών. Το άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως περισπασμός που διακόπτει την επεξεργασία ερωτικών στοιχείων οδηγώντας τη γυναίκα να επικεντρωθεί, αντιθέτως, σε ανησυχίες σχετικά με την επίδοση, αμηχανία, και/ή ενοχές. Μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα να επιδοθεί σε αυτό-παρατήρηση κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, μια εμπειρία που συχνά αποκαλείται «γίνομαι θεατής». Οι πιο αξιοσημείωτες τεχνικές μείωσης του άγχους για τη θεραπεία της διαταραχής του οργασμού στις γυναίκες είναι η συστηματική απευαισθητοποίηση και η αισθησιακή εστίαση. Η διαδικασία της συστηματικής απευαισθητοποίησης περιλαμβάνει την εκπαίδευση της γυναίκας στη χαλάρωση των μυών του σώματός της μέσα από μια σειρά ασκήσεων. Στη συνέχεια, συντίθεται μια ιεραρχία των ερεθισμών ή των καταστάσεων που προκαλούν άγχος και η γυναίκα εκπαιδεύεται να φαντάζεται τις καταστάσεις ενώ παραμένει χαλαρωμένη. Μόλις η γυναίκα μπορέσει να φαντάζεται όλα τα αντικείμενα στην ιεραρχία χωρίς να βιώνει άγχος, καθοδηγείται να επιδοθεί στις δραστηριότητες αυτές στην πραγματική ζωή.

     Η αισθησιακή εστίαση περιλαμβάνει μία βήμα-προς-βήμα διαδοχή ασκήσεων αγγίγματος του σώματος, κινούμενες από μη σεξουαλικό σε αυξανόμενα σεξουαλικό άγγιγμα των σωμάτων των συντρόφων. Συστατικά συγκεκριμένα για τη θεραπεία γυναικών με προβλήματα οργασμού συχνά περιλαμβάνουν άγγιγμα των γεννητικών οργάνων από το σύντροφο χωρίς απαιτήσεις, γυναικεία καθοδήγηση για γεννητικό ερεθισμό με το χέρι, και ερεθισμό από το πέος και στάσεις συνουσίας σχεδιασμένες για τη μεγιστοποίηση του ευχάριστου ερεθισμού.

     Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική εκπαίδευση (καθώς άγνοια για τη γυναικεία ανατομία και/ή τεχνικών για τη μεγιστοποίηση των ευχάριστων αισθήσεων μπορούν να συμβάλλουν σε δυσκολίες οργασμού), και ασκήσεις ενδυνάμωσης των πυελικών μυών (Kegel).

     Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φαρμακολογικές παρεμβάσεις που να έχουν αποδειχθεί ουσιαστικά ωφέλιμες στη θεραπεία των προβλημάτων οργασμού των γυναικών.

     Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή κάθε γυναίκα έχει τις δικές της σεξουαλικές προτιμήσεις και τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες, η θεραπεία είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και ο ρόλος του/της σεξολόγου στη διαδοχή και την πρόοδο των ασκήσεων είναι πολύ σημαντικός.  

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Οργασμός
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προσποίηση οργασμού Φετιχισμός »
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού