Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Φετιχισμός

Ο όρος φετιχισμός αναφέρεται στη σεξουαλική συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο διεγείρεται σεξουαλικά με το να εστιάζει την προσοχή του σε ένα άψυχο αντικείμενο ή ένα μέρος του ανθρώπινου σώματος. Όπως και με πολλές άλλες παραφιλίες, συχνά είναι δύσκολο να τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις φυσιολογικές δραστηριότητες που μπορεί να έχουν φετιχιστικές αποχρώσεις και στις δραστηριότητες που είναι γνήσια παραφιλικές. Πολλοί άνθρωποι διεγείρονται ερωτικά από τη θέα εσωρούχων και συγκεκριμένων μερών του σώματος, όπως τα πέλματα, οι γάμπες, τα οπίσθια, οι μηροί και το στήθος. Πολλοί άνδρες και μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν αντικείμενα ρουχισμού και άλλα αξεσουάρ ως συνοδεία στον αυνανισμό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα με ένα σύντροφο. Μόνο όταν ένα άτομο εστιάζεται σε αυτά τα αντικείμενα ή μέρη του σώματος αποκλείοντας ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο όρος φετιχισμός πραγματικά εφαρμόσιμος. Μερικές φορές, ένα άτομο δεν μπορεί να βιώσει σεξουαλική διέγερση και οργασμό εάν απουσιάζει το φετιχιστικό αντικείμενο. Σε άλλες καταστάσεις όπου η προσκόλληση δεν είναι τόσο έντονη, η σεξουαλική απόκριση μπορεί να συμβεί εν απουσία του αντικειμένου αλλά συχνά με μειωμένη ένταση. Για μερικούς ανθρώπους τα φετιχιστικά αντικείμενα λειτουργούν ως υποκατάστατα της ανθρώπινης επαφής και παύουν να χρησιμοποιούνται εάν βρεθεί κάποιος σύντροφος. Μερικά αντικείμενα που λειτουργούν συχνά ως φετίχ είναι τα γυναικεία εσώρουχα, τα παπούτσια (ιδιαίτερα τα ψηλοτάκουνα), οι μπότες (συχνά συσχετισμένες με θέματα κυριαρχίας), τα μαλλιά, τα καλσόν, και μια ποικιλία δερμάτινων, μεταξωτών και λαστιχένιων αντικειμένων.

Πώς αναπτύσσεται ο φετιχισμός; Ένας τρόπος είναι μέσω της ενσωμάτωσης του αντικειμένου ή του μέρους του σώματος, συχνά μέσω της φαντασίωσης, σε μια διαδοχή αυνανισμού στην οποία η ενίσχυση που παρέχεται από τον οργασμό ενισχύει το φετιχιστικό συσχετισμό. Μία άλλη πιθανή εξήγηση για την προέλευση κάποιων περιπτώσεων φετιχισμού αφορά την παιδική ηλικία. Μερικά παιδιά μαθαίνουν να συσχετίζουν τη σεξουαλική διέγερση με αντικείμενα (όπως κιλοτάκια ή παπούτσια) που ανήκουν σε ένα συναισθηματικά σημαντικό άτομο, όπως η μητέρα ή η μεγαλύτερη αδελφή. Η διαδικασία με την οποία συμβαίνει αυτό μερικές φορές ονομάζεται συμβολική μεταμόρφωση. Σε αυτή τη διαδικασία, το αντικείμενο του φετίχ προικίζεται με τη δύναμη ή την ουσία του ιδιοκτήτη του, έτσι ώστε το παιδί (συνήθως αγόρι) ανταποκρίνεται στο αντικείμενο όπως θα αντιδρούσε στο πραγματικό πρόσωπο. Εάν ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς εδραιωθεί επαρκώς, το άτομο θα αφιερωθεί σε μικρή ή και σε καθόλου σεξουαλική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών χρόνων και ακόμη και ως ενήλικας μπορεί να συνεχίσει να αντικαθιστά τη σεξουαλική επαφή με άλλους ανθρώπους με φετιχιστικά αντικείμενα.

Μόνο σπάνια ο φετιχισμός εξελίσσεται σε αδίκημα που μπορεί να βλάψει κάποιον. Περιστασιακά, ένα άτομο μπορεί να διαπράξει ληστεία για να προμηθευτεί ένα φετιχιστικό αντικείμενο. Η ληστεία είναι το πιο συχνό σοβαρό αδίκημα που συνδέεται με το φετιχισμό. Κάποιες φορές, ένα άτομο μπορεί να κάνει κάτι περίεργο, όπως το να κόψει μαλλιά από ένα άλλο άτομο χωρίς τη θέληση του τελευταίου. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ένας άνδρας μπορεί να δολοφονήσει και να ακρωτηριάσει το θύμα του, διατηρώντας ορισμένα μέρη του σώματος για δραστηριότητες αυνανισμού και φαντασίωσης.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για τον Άνδρα
 • Άρθρα για...: Διέγερση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού