Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Σεξουαλικά ρητό υλικό: Ωφέλιμο ή βλαβερό;

Οι γραφικές σεξουαλικές εικόνες βρίσκονται παντού στην κουλτούρα μας. Ένα σημαντικό θέμα είναι το αντίκτυπο της πορνογραφίας σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν. Υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές της ερώτησης του εάν και πώς η πορνογραφία βοηθά ή βλάπτει. Η πορνογραφία μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας σεξουαλικό ερεθισμό χωρίς την πιθανότητα απόρριψης, κριτικής από το/τη σύντροφο, εγκυμοσύνης, ή μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η πορνογραφία μπορεί επίσης να προσφέρει μια ατέλειωτη ποικιλία υλικού σεξουαλικών φαντασιώσεων. Σε μια σχέση, το σεξουαλικά ρητό υλικό μπορεί να εξομαλύνει διαφορές στη συχνότητα του ενδιαφέροντος μεταξύ των συντρόφων, διευκολύνοντας τη σεξουαλική διέγερση στον αυνανισμό όταν ένας σύντροφος δεν έχει διάθεση ή απουσιάζει.

     Μερικά άτομα και ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι η κλασική πορνογραφία ή η ερωτική λογοτεχνία έχουν βελτιώσει τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Τα σεξουαλικά εκπαιδευτικά βίντεο για ενήλικες μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική επικοινωνία και τον πειραματισμό του ζευγαριού.

    Από την άλλη πλευρά, έχει εκφραστεί ανησυχία για την επιρροή της πορνογραφίας στις ερωτικές σχέσεις. Μία μελέτη βρήκε ότι μετά από επανειλημμένη έκθεση σε πορνογραφία, και οι άνδρες και οι γυναίκες ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με την εξωτερική ελκυστικότητα και σεξουαλική επίδοση των συντρόφων τους. Οι σύμβουλοι γάμου και οι δικηγόροι έχουν παρατηρήσει αύξηση στα ζευγάρια τα οποία επιζητούν συμβουλευτική ή διαζύγιο επειδή η σχέση τους επηρεάστηκε αρνητικά από την πορνογραφία στο διαδίκτυο. Η χρήση της πορνογραφίας μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες και τις γυναίκες να μην αντλούν ευχαρίστηση από το συμβατικό σεξ και να προτιμούν τη συντροφιά της πορνογραφίας του υπολογιστή από την ανάμειξη σε μια σχέση. Κάποια άτομα μπορεί επίσης να πιέσουν τους συντρόφους τους να επιδοθούν σε τυπικές πορνογραφικές συμπεριφορές που οι σύντροφοι αντιπαθούν (π.χ. εκσπερμάτιση στο πρόσωπο της γυναίκας, ανταλλαγή συντρόφων, πρωκτικό σεξ). Τέτοιες επιρροές μπορεί να επιδεινώσουν μια σχέση.

     Τα τυπικά θέματα στην πορνογραφία είναι συνήθως φτωχά όσον αφορά τη σεξουαλική εκπαίδευση. Η πορνογραφία συχνά τονίζει την ανδρική επίδοση, τις βιαστικές και μη αισθησιακές αλληλεπιδράσεις, και την κατάκτηση παρά την ευχαρίστηση. Περιορίζει την ανδρική σεξουαλικότητα στα υπερμεγέθη πέη και την επίδοση του πέους. Διαιωνίζει το μύθο ότι ένας αληθινός άνδρας πρέπει να είναι πάντα έτοιμος για σεξ και ότι θα έπρεπε να το έχει όποτε είναι δυνατόν, χωρίς να νοιάζεται για το άλλο άτομο ή τη δική του πολύπλοκη φύση. Επιπλέον, οι γυναίκες συνήθως απεικονίζονται ως ανταποκρινόμενες σχεδόν σε οποιοδήποτε ερεθισμό από τον άνδρα. Όταν οι γυναίκες δεν αντιδρούν με τέτοιο τρόπο στην πραγματική ζωή, οι άνδρες μπορεί να αισθανθούν ανεπαρκείς ή εξαπατημένοι, και άνδρες και γυναίκες μπορεί να αμφισβητήσουν τη φυσιολογικότητα της ίδιας τους της σεξουαλικότητας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για τον Άνδρα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Διέγερση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού