Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Ο μύθος για το μέγεθος του πέους

Οι ιδέες για την ανδρική σεξουαλική ανατομία και φυσιολογία είναι γεμάτες προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση. Οι άνδρες διαιωνίζουν τους μύθους γύρω από το πέος επειδή φοβούνται να αμφισβητήσουν τις σεξουαλικές παραδοχές του τι σημαίνει να είναι κανείς «αληθινός άνδρας». Ο πιο καταστροφικός μύθος, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί ισχυρή αρνητική επιρροή παρά την ύπαρξη επιστημονικά αποδεδειγμένων γεγονότων, αφορά το μέγεθος του πέους. Οι διαφορές στο μέγεθος του πέους (ή, με μεγαλύτερη ακρίβεια οι αντιλαμβανόμενες διαφορές) αποτελούν σημαντική πηγή άγχους για πολλούς άνδρες.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές στο μέγεθος όταν ένα πέος είναι χαλαρό (φάση χάλασης) αλλά αυτό έχει μικρή σχέση με το μέγεθος του πέους ή τη σεξουαλική λειτουργία στη φάση της στύσης. Το μέσο πέος έχει μήκος περίπου  6,35-10,16 εκατοστά στη χαλαρή κατάσταση και 14-16,50 όταν είναι σε στύση. Η διάμετρος είναι περίπου δυόμιση εκατοστά σε χάλαση και  γύρω στα τέσσερα σε στύση.

 Ένας άλλος σχετικός μύθος είναι ότι ένα μεγάλο πέος οδηγεί τη γυναίκα στο να έχει οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Αυτός βασίζεται στη λανθασμένη πεποίθηση ότι ο κόλπος είναι το κύριο σεξουαλικό όργανο της γυναίκας. Στην πραγματικότητα, το πιο ευαίσθητο κομμάτι στη γεννητική της περιοχή είναι η κλειτορίδα, ένα μικρό κυλινδρικό όργανο που βρίσκεται στην κορυφή του κολπικού ανοίγματος όπου ενώνεται με τα χείλη του αιδοίου. Η κλειτορίδα έχει πληθώρα νευρικών απολήξεων, όπως και το κεφάλι του πέους, μόνο που είναι συγκεντρωμένοι σε πολύ μικρότερη περιοχή. Είναι το εστιακό σημείο της σεξουαλικής της ευχαρίστησης. Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν απαλό, περιφερικό κλειτοριδικό ερεθισμό, με τα χέρια, τη γλώσσα ή το πέος.

 Κατά τη διάρκεια της συνουσίας η κλειτορίδα διεγείρεται μέσω της τριβής που δημιουργείται από τις κινήσεις της συνουσίας –ερεθισμός που είναι ανεξάρτητος από το μέγεθος του πέους. Ο κόλπος, που είναι σε επαφή με το πέος έχει λιγότερες νευρικές απολήξεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται κοντά στην είσοδο του κόλπου. Επιπλέον, ο κόλπος είναι ενεργητικό παρά παθητικό όργανο, το οποίο σημαίνει ότι φουσκώνει και μεγαλώνει καθώς διεγείρεται για να αγκαλιάσει το πέος και μπορεί να προσαρμοστεί σ’ αυτό όποιο κι αν είναι το μέγεθός του. Συνήθως χρειάζονται 10 με 20 λεπτά διέγερσης για να  φουσκώσει πλήρως ο κόλπος. Αν ένα ζευγάρι προχωρά βιαστικά σε συνουσία, ο άνδρας μπορεί λανθασμένα να σκεφτεί ότι το πέος του είναι πολύ μικρό, καθώς η συνουσία δεν είναι «στενή». Η λύση για αυτό είναι το ζευγάρι να απολαύσει την ανταλλαγή πολλών χαδιών (σε όλο το σώμα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων)  πριν τη συνουσία για να επιτραπεί στο σώμα της γυναίκας να φτάσει στη μέγιστη κατάσταση διέγερσης, όπου ο κόλπος έχει ήδη ετοιμαστεί για να δεχτεί το πέος. Η σεξουαλική ασυμβατότητα βασισμένη αποκλειστικά στα γεννητικά όργανα του ζευγαριού, είναι –με πολύ λίγες εξαιρέσεις- μύθος

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τον Άνδρα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Διέγερση, Μέγεθος και Στύση πέους
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού