Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Ο ρόλος των σεξουαλικών φαντασιώσεων

Μερικές μορφές σεξουαλικής εμπειρίας λαμβάνουν χώρα μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου, και μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτές είναι τα ερωτικά όνειρα και οι φαντασιώσεις –πνευματικές εμπειρίες που δημιουργούνται από τη φαντασία μας ή τα όσα έχουμε βιώσει ή ενεργοποιούνται από βιβλία, εικόνες, φωτογραφίες ή ταινίες.

 Οι ερωτικές φαντασιώσεις συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ονειροπολήσεων, αυτοϊκανοποίησης ή σεξουαλικών συναντήσεων. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία ανδρών και γυναικών (περίπου το 95%) δηλώνουν ότι έχουν βιώσει σεξουαλικές φαντασιώσεις. Με εξαίρεση το φύλο του επιθυμητού συντρόφου, οι φαντασιώσεις ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων παρουσιάζουν πιο πολλές ομοιότητες παρά διαφορές.

Οι ερωτικές φαντασιώσεις επιτελούν πολλές λειτουργίες. Αρχικά, προσφέρουν ευχαρίστηση και διέγερση. Οι ερωτικές σκέψεις συνήθως αυξάνουν το σεξουαλικό ερεθισμό κατά τη διάρκεια της αυτοϊκανοποίησης και των σεξουαλικών δραστηριοτήτων των συντρόφων. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος  και να διευκολύνουν τη σεξουαλική λειτουργία ή να βελτιώσουν μια ερωτική εμπειρία που εξελίχθηκε διαφορετικά απ’  ότι ήταν αναμενόμενο. Οι φαντασιώσεις μπορεί να είναι τρόπος πνευματικής πρόβας προσδοκώμενων σεξουαλικών εμπειριών. Για παράδειγμα, αν κάποιος φανταστεί μια σκηνή αποπλάνησης ή μια νέα στάση συνουσίας είναι πιθανό να μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοιες δραστηριότητες πιο άνετα.

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να γίνουν τρόπος έκφρασης «απαγορευμένων επιθυμιών». Μια απαγορευμένη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να γίνει πιο συναρπαστική ως αντικείμενο φαντασίωσης. Άνθρωποι σε σεξουαλικά αποκλειστικές σχέσεις μπορούν να φαντασιωθούν προηγούμενους εραστές ή άλλους για τους οποίους νιώθουν έλξη, αν και είναι αφοσιωμένοι σε ένα μόνο σεξουαλικό σύντροφο. Σε μια φαντασίωση, ένα άτομο μπορεί να βιώσει λάγνο ομαδικό σεξ, σεξουαλικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου, ερωτικές συνευρέσεις με φίλους και γνωστούς, αιμομικτικές εμπειρίες, σεξ με ζώα, ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα είναι δυνατό να φανταστεί –όλα αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να τα κάνει.

Μια άλλη λειτουργία της ερωτικής φαντασίωσης είναι ότι μπορεί να προσφέρει εναλλακτικά σενάρια για τους στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων. Οι γυναίκες μπορούν να φαντασιωθούν ότι είναι οι σεξουαλικοί κυνηγοί και οι άνδρες ότι εξαναγκάζονται σε μια ερωτική συνεύρεση.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι σχεδόν διπλάσιος αριθμός γυναικών απ’ ότι ανδρών έχουν φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν εξαναγκασμό σε σεξ.  Όσον αφορά τους άνδρες μια τέτοιου είδους φαντασίωση μπορεί να τους ανακουφίσει από τις προσδοκίες που τους θέλουν να είναι οι σεξουαλικά επιτιθέμενοι. Ωστόσο, το ίδιο είδος φαντασίωσης αποκτά άλλο νόημα για τις γυναίκες. Οι τελευταίες συνήθως μεγαλώνουν μαθαίνοντας να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό, λοιπόν, το είδος φαντασίωσης τους επιτρέπει να απολαύσουν  σεξουαλικά σενάρια απαλλαγμένες από την ευθύνη και την ενοχή της προσωπικής επιλογής. Βάσει ερευνών, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι φαντασιώνονταν να τις αναγκάζουν με τη βία να κάνουν σεξ είχαν πιο θετική στάση απέναντι στο σεξ σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν τέτοιες φαντασιώσεις. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν σεξ με εξαναγκασμό συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη περασμένων εμπειριών κακοποίησης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η απόλαυση φαντασιώσεων σεξ με εξαναγκασμό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες θέλουν όντως να βιαστούν. Σε μια φαντασίωση η γυναίκα έχει τον απόλυτο έλεγχο ενώ στο βιασμό, όντας θύμα σεξουαλικής επίθεσης είναι στην απόλυτη διάθεση του επιτιθέμενου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για τον Άνδρα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Διέγερση, Σεξουαλικές φαντασιώσεις
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού