Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Φαντασιώσεις: Βοήθεια ή εμπόδιο;

Οι ερωτικές φαντασιώσεις θεωρούνται γενικά υγιής και χρήσιμη πλευρά της σεξουαλικότητας. Τα άτομα που δεν αισθάνονται ενοχές  για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια της συνουσίας δηλώνουν ότι απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ  απ’ ότι τα άτομα που νιώθουν ενοχικά για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Πολλές γυναίκες βιώνουν διέγερση και οργασμό χάρη στις σεξουαλικές φαντασιώσεις και η απουσία ερωτικών φαντασιώσεων συχνά συνυπάρχει με δυσκολίες στη βίωση σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης. Πολλοί σεξολόγοι ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν σεξουαλικές φαντασιώσεις ως πηγή διέγερσης για να τους βοηθήσουν να αυξήσουν το ενδιαφέρον και τον ερεθισμό τους.

 Αν και οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η ερωτική φαντασίωση λειτουργεί βοηθητικά, μερικές φορές οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να θεωρηθούν ένδειξη ανεπαρκών σεξουαλικών σχέσεων ή άλλων προσωπικών προβλημάτων. Μερικοί άνδρες δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας επειδή οι ιδιοσυγκρασιακές φαντασιώσεις που χρειάζονται για έντονη διέγερση δε συμφωνούν με τη σεξουαλική συμπεριφορά της συντρόφου τους.  Οι ιδιωτικές φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ με ένα σύντροφο μπορούν να διαβρώσουν την οικειότητα σε μια σχέση. Μία έρευνα ανακάλυψε  ότι οι φοιτητές είχανε διαφορετικά κριτήρια για τις δικές τους σεξουαλικές φαντασιώσεις σε σχέση με των συντρόφων τους. Τα υποκείμενα της μελέτης και των δύο φύλων πίστευαν ότι ήταν φυσιολογικό να φαντασιώνονται κάποιον εκτός από το σύντροφό τους και η αποκλειστικότητα της σχέσης δεν κινδύνευε. Ωστόσο, η ιδέα ότι ο/η σύντροφός τους έκανε το ίδιο προκαλούσε ζήλεια στους συμμετέχοντες, σα να ήταν η φαντασίωση είδος απιστίας. Η φαντασίωση θεωρούνταν πιο επικίνδυνη για τη σχέση αν αφορούσε ένα πραγματικό άτομο (πχ φίλο ή συμφοιτητή) παρά κάποιον που στην πραγματικότητα ήταν απίθανος αντίπαλος, όπως για παράδειγμα διάσημος ηθοποιός ή τραγουδιστής.

 Τα άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης βασανίζονται μερικές φορές από ανεπιθύμητες σεξουαλικές φαντασιώσεις.  Η δημιουργία νέων φαντασιώσεων που βασίζονται στην αυτό-αποδοχή και τις σχέσεις αγάπης μπορεί να βοηθήσει αυτά τα άτομα να επουλωθούν. Όπως και με τα περισσότερα άλλα κομμάτια της σεξουαλικότητας, αυτό που καθορίζει το αν μια φαντασίωση βοηθά ή καταστρέφει μια σχέση είναι το νόημα και ο σκοπός της για τα άτομα που αφορά.

 Μερικές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν να ενσωματώσουν μια συγκεκριμένη φαντασίωση στην πραγματική σεξουαλική  συμπεριφορά τους με ένα σύντροφο. Το «παίξιμο» μιας φαντασίωσης μπορεί να είναι ευχάριστο. Ωστόσο, πριν το άτομο πραγματοποιήσει μια φαντασίωση, καλό θα ήταν να σκεφτεί την πιθανή αντίδραση του συντρόφου και το αν η φαντασίωση συμφωνεί με το σύστημα αξιών του τελευταίου. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τις φαντασιώσεις όσο παραμένουν στο χώρο της φαντασίας και μπορεί να πάψουν να τις βρίσκουν συναρπαστικές αν πραγματοποιηθούν.

 Το διαδίκτυο μπορεί συχνά να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ιδιωτική φαντασίωση και την πραγματική συμπεριφορά. Η τεχνολογία της βιντεοκάμερας, τα ερωτικά παιχνίδια με πολλούς παίκτες και τα δωμάτια συζήτησης προσφέρουν τη δυνατότητα αποκάλυψης των φαντασιώσεων, συνήθως σε ξένους. Το μοίρασμα αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποια άτομα να εκφράσουν τις προηγουμένως ιδιωτικές σεξουαλικές τους φαντασιώσεις στους πραγματικούς τους συντρόφους.

 Σε μερικές περιπτώσεις η φαντασίωση  μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο να δράσει με τρόπο που βλάπτει τους άλλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση ανθρώπων που ασκούν σεξουαλική βία σε παιδιά ή εφήβους. Εάν ένα άτομο  πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος να προβεί σε τέτοιου είδους πράξη θα πρέπει να αναζητήσει επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για τη Γυναίκα, Για τον Άνδρα, Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, Διέγερση, Σεξουαλικές φαντασιώσεις
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού