Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Πρωκτικό σεξ

Αρκετοί ενήλικες έχουν βιώσει πρωκτικό σεξ τουλάχιστον μία φορά και το πρωκτικό σεξ μάλλον γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με τα άτομα νεαρής ηλικίας. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες επιδίδονται πιο συχνά σε στοματικό σεξ και σε αμοιβαίο αυνανισμό παρά σε ερεθισμό του πρωκτού.

Ο πρωκτός έχει πυκνές ομάδες νευρικών απολήξεων που μπορούν να ανταποκριθούν ερωτικά. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι βιώνουν οργασμό μέσω του πρωκτικού σεξ, ενώ ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι άνδρες συχνά έρχονται σε οργασμό από ερεθισμό του πρωκτού κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Άτομα και ζευγάρια επίσης χρησιμοποιούν πρωκτικό ερεθισμό για διέγερση και ποικιλία κατά τη διάρκεια άλλων σεξουαλικών συμπεριφορών. Τα χάδια με το χέρι στο εξωτερικό μέρος της εισόδου του πρωκτού ή η εισχώρηση ενός ή περισσότερων δακτύλων μέσα στον πρωκτό μπορεί να είναι ευχάριστη για κάποιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του αυνανισμού ή του σεξ με το/τη σύντροφό τους.

Επειδή ο πρωκτός περιέχει ευαίσθητους ιστούς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του πρωκτικού ερεθισμού. Ένα λιπαντικό που δεν προκαλεί ερεθισμούς και απαλή διείσδυση είναι απαραίτητα για την αποφυγή ενόχλησης ή τραυματισμού. Η χρήση λιπαντικού και στον πρωκτό και στο πέος –ή σε όποιο αντικείμενο χρησιμοποιείται για διείσδυση- βοηθάει. Ο σύντροφος που γίνεται δέκτης της πρωκτικής διείσδυσης μπορεί να πάρει τη στάση που θα χρησιμοποιούσε για εκκένωση του εντέρου ώστε να χαλαρώσει το σφιγκτήρα του. Ο σύντροφος που κάνει τη διείσδυση χρειάζεται να κάνει αργές και απαλές κινήσεις, διατηρώντας το πέος ή όποιο άλλο αντικείμενο σε κλίση ώστε να ακολουθήσει την κατεύθυνση του εντέρου. Είναι απαραίτητο τα παιχνίδια του σεξ (sex toys) ή τα άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τον ερεθισμό του πρωκτού να έχουνε μεγαλύτερη βάση απ’ ότι κορυφή/άκρη. Σε διαφορετική περίπτωση ένα αντικείμενο μπορεί να γλιστρήσει μέσα στο άνοιγμα του πρωκτού, να παγιδευτεί από τον πρωκτικό σφιγκτήρα και να χρειαστεί επίσκεψη στο νοσοκομείο για να αφαιρεθεί το αντικείμενο.

Το πρωκτικό σεξ σχετίζεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δε θα έπρεπε ποτέ να επιδίδονται σε κολπική διείσδυση αμέσως μετά την πρωκτική διείσδυση, επειδή βακτήρια του πρωκτού μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στον κόλπο. Ο στοματικός ερεθισμός του πρωκτού είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Διάφορες μολύνσεις του εντέρου, ηπατίτιδα, και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν μέσω της στοματικής-πρωκτικής επαφής, ακόμα κι αν ληφθούν προφυλάξεις όπως καλό πλύσιμο. Η προσεκτική χρήση οδοντικού φράγματος (είδος προφυλακτικού για τον πρωκτό) βοηθά στην αποφυγή μετάδοσης βακτηρίων και ιών.

Το πρωκτικό σεξ είναι μία από τις σεξουαλικές συμπεριφορές που ενέχουν τους περισσότερους κινδύνους και συσχετίζεται με τη μετάδοση του HIV, ιδιαίτερα για το σύντροφο που είναι δέκτης. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό μέσω πρωκτικού σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό μέσω κολπικής διείσδυσης χωρίς προφυλάξεις. Τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων ανδρών που επιθυμούν να μειώσουν το ρίσκο μετάδοσης του ιού θα πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό για πρωκτικό σεξ και η εκσπερμάτιση να γίνεται έξω από τον πρωκτό.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Φύλο: Για το Ζευγάρι
 • Άρθρα για...: Διέγερση
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τάνια Μπαταλαμά

Η Τάνια Μπαταλαμά είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έκανε τη μετεκπαίδευσή της στην Αυστραλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) σεξολογίας από το πανεπιστήμιο Curtin University of Technology που εδρεύει στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Το 2007 το πανεπιστήμιο είχε τιμηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το "Βραβείο Υπεροχής & Καινοτομίας στη Σεξουαλική Εκπαίδευση". Ήταν η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους απονεμήθηκε σε πανεπιστήμιο.

Πλήρη Βιογραφικό Σημείωμα

email icon1 tania@sex-therapy.gr 

Ιστότοπος: www.sex-therapy.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στοματικό σεξ (μέρος Β)
επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση άρθρων Σεξ

  • Για τη Γυναίκα (30)
  • Για το Ζευγάρι (44)
  • Για τον Άνδρα (36)
  Close 
  • Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας (18)
  • Αυνανισμός (4)
  • Διέγερση (26)
  • Μέγεθος και Στύση πέους (13)
  • Οργασμός (10)
  • Πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση (9)
  • Πόνος κατά την ερωτική πράξη (6)
  • Σεξουαλικές φαντασιώσεις (4)
  Close 

Ρωτήστε τη Σεξολόγο μας!

Στείλτε μας την ερώτησή σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού