Please update your Flash Player to view content.

Ήλιος – Χαρείτε τον χωρίς να κινδυνεύσουν τα μαλλιά σας

Ο ήλιος που τόσο λατρεύουμε στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των μαλλιών μας.

Hair-structure1

Οι ακτίνες UVA & UVB μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό στρώμα της τρίχας που ονομάζεται Φλοιός και να βλάψουν τα κύτταρα που δίνουν στην τρίχα τη δύναμη και ελαστικότητά της. Μπορούν επίσης να καταστρέψουν τις χρωστικές ουσίες που δίνουν το φυσικό χρώμα στα μαλλιά μας. (Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο για τη δομή της τρίχας των μαλλιών μας).
Το γεγονός ότι μπορούν οι ακτίνες UVA & UVB να φθάσουν στο εσωτερικό στρώμα της τρίχας σημαίνει ότι έχουν ήδη καταστρέψει το εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται «επιδερμίδα» και προστατεύει την τρίχα .  Το εξωτερικό στρώμα αποτελείται από προστατευτικά «λέπια»  που το ένα καλύπτει το άλλο και όλα μαζί το εσωτερικό στρώμα της τρίχας. Όταν αυτά τα «λέπια» καταστραφούν από τις ακτίνες UVA & UVB τα μαλλιά μας δείχνουν αδύναμα, εύθραυστα και ξηρά.

Damaged-Hair-02
Οι ακτίνες UVA & UVB μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και στο τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα να ενεργοποιήσουν ελεύθερες ρίζες που επιταχύνουν τη γήρανση. Ένα σοβαρό έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Οι ακτίνες UVC είναι οι περισσότερο καταστροφικές αλλά δεν μας «φθάνουν» (προς το παρόν) λόγω της προστασίας της ζώνης του όζοντος.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι τα μαλλιά μας κινδυνεύουν από τον  Ήλιο όπως ακριβώς κινδυνεύει και το δέρμα μας. Θα πρέπει λοιπόν να τα προστατεύουμε, όπως ακριβώς κάνουμε και με το δέρμα μας.

Υπάρχουν δύο φίλτρα  για να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας από τον Ήλιο:

Τα φυσικά φίλτρα:
Επικαλύπτουν την επιφάνεια της τρίχας και αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Το διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου είναι μερικά παραδείγματα από φυσικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα περισσότερες αντηλιακά.

Τα χημικά φίλτρα:
Απορροφούν (αντί να αντανακλούν) την υπεριώδη ακτινοβολία. Το γεγονός ότι μπορούν να αναμειχθούν σε οποιαδήποτε βάση (gel, λοσιόν, αδιάβροχη τυποποίηση, spray κλπ) τα καθιστά κατάλληλα για καλλυντική χρήση στα μαλλιά

Υπολογίστε τον «Συντελεστή Ηλιακής Προστασίας» -  sun protection factor (SPF)
Ο δείκτης SPF αποτυπώνει το χρονικό διάστημα που μπορείτε να μείνετε εκτεθειμένη στον Ήλιο χωρίς να «καείτε». Για παράδειγμα αν το δέρμα σας αντέχει 10 λεπτά παραμονής σας κάτω από τον Ήλιο, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν με δείκτη SPF 8 μπορείτε να αντέξετε 8 φορές περισσότερο, δηλαδή θεωρητικά για 80 λεπτά.

Πώς να επιλέξετε αντηλιακό προϊόν:
1) Αναζητήστε τον δείκτη SPF πάνω στη συσκευασία
2) Προτιμήστε προϊόντα που διεισδύουν στην τρίχα και την προστατεύουν (όπως κάποια conditioners) και εφαρμόστε τα στα μαλλιά σας πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

Τέλος, χρησιμοποιείστε καπέλα και άλλα σκίαστρα και μην εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες που είναι πολύ δυνατός.

Αν έχετε τοποθετήσει μόνιμα τρέσες ή extensions χρειάζεται να είστε ακόμα πιο προσεκτική γιατί οι τρέσες και extensions από  φυσική τρίχα κινδυνεύουν περισσότερο από τα κανονικά σας μαλλιά από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι οι τρίχες των extensions δεν «τρέφονται» από κάποια ρίζα (όπως τα δικά σας μαλλιά) με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτες.
Φροντίστε αρχικά να κάνετε αμέσως ντουζ με γλυκό νερό μόλις βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα για να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας από το αλάτι ή το χλώριο.
Κάντε μια χαλαρή κοτσίδα τα μαλλιά σας για να περιορίσετε τον κίνδυνο να μπερδευτούν.
Χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε αντηλιακό προϊόν στα μαλλιά σας.

Οι τρέσες & extensions κινδυνεύουν από αφυδάτωση πολύ περισσότερο από τα μαλλιά μας. Χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα και αποφύγετε το styling με υψηλές θερμοκρασίες. (Διαβάστε το άρθρο "Πως να μη μπερδεύονται και να διατηρούνται απαλά τα hair extensions")

Ας μη ξεχνάμε ότι η Ομορφιά είναι τις περισσότερες φορές θέμα γνώσεων και καλών καθημερινών πρακτικών !
Δεν υπάρχει τίποτε σε αυτό τον πλανήτη που παραμένει όμορφο χωρίς να το περιποιηθούμε !

Εφαρμόζοντας τις σωστές πρακτικές θα είστε σε θέση να χαρείτε πραγματικά τα όμορφα μαλλιά σας στον πανέμορφο Ήλιο της Ελλάδας !

sunbath

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 15 Απρίλιος 2013 13:36
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Δημήτρης Χατζημιχαήλ

Ο Δημήτρης Χατζημιχαήλ είναι Διευθυντής στην εταιρεία DigiBeauty που δραστηροποιείται στην εσαγωγή και εμπορία προϊόντων μαλλιών (Τρέσες, Hair Extensions, Αλογοουρές, Φράντζες, Περούκες) και υπεύθυνος σύνταξης στη σελίδα digibeauty.info 

Επίσης, έχει διατελέσει Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και είναι εγκεκριμένος εισηγητής σεμιναρίων Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων στα προγράμματα ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ με ειδίκευση στη στρατηγική επιχειρήσεων.

Του αρέσει η γυμναστική και συμμετέχει σε αγώνες δρόμου των 10 χλμ, όπως επίσης και σε ημιμαραθώνιους δρόμους.

View Dimitris Chatzimichail's profile on LinkedIn  Επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin
Website: www.digibeauty.eu, www.digibeauty.info
Facebook page: www.facebook.com/DigiBeauty
E-mail: dchatzimichail@digibeauty.eu

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Χατζημιχαήλ

επιστροφή στην κορυφή
Please update your Flash Player to view content.

Αναζήτηση Τρέσες & Extensions

Please update your Flash Player to view content.

Ρωτήστε μας

Στείλτε μας οποιαδήποτε απορία έχετε και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Σύνδεση or Δημιουργία λογαριασμού